2012. március 6., kedd

A youtube átépítése, és ami mögötte van

Holnaptól a YouTube újabb arculatváltás elé néz. A legtöbben próbáltuk megtartani a régi csatorna külsőt, amíg csak lehetett, de holnaptól kötelezően átraknak mindenkit az újra, tudjátok arra a snassz, fehér hátterű, unalmas külsejű csatorna kiosztásra.

A fő probléma persze nem az új külsővel van, hanem a strukturális átalakításokkal, amik lényegében fokozatosan felszámolják a YouTube-ot, mint közösségi oldalt. A mostani lépéssel például elrejtik a csatornákról a hozzászólások lehetőségét (a Feed fül alatt lesz, aztán majd onnan is elveszik gondolom), és láthatatlanná teszik a feliratkozókat és barátokat, tehát, mint mondtam, fokozatosan megszüntetik a csatornák szociális jellegét. Olyan fícsöröket, mint pl hogy lehetett látni, ki kivel tart kapcsolatot, és meg lehetett nézni, ki mit néz, így lehetett keresgélni a barátok kedvenc videói között, hátha találok ott valami érdekeset, vagy lehetett üzenni a barátod barátjának, stb...

Viszont ez az egész igazból egyáltalán nem meglepő, a folyamat ugyanis nem ma kezdődött.
Talán még emlékeztek, hogy a YouTube-ot a Google 2006-ban megvetette 1.8 milliárd (!) dollárért. Tisztán emlékszem, mert a kollégáimmal fetrengtünk a földön a röhögéstől, amikor kiszámoltuk, hogy minden zongorázó macska videó ezek szerint félmillió forintot ér. Akkor persze még nem tudtuk, amit ma tudunk, és ezeket a nagy összegű felvásárlásokat az amerikai kapitalizmus idiotizmusának tudtuk be.
Ma már persze tudjuk, hogy ezek az emberek egyáltalán nem idióták, éppen ellenkezőleg. Minden lépésük teljesen logikus és kiszámítható.

Sokszor hallani, hogy "A" cég megvette "B" céget. Az esetek többségében a megvásárló cég egy jóval nagyobb tőkéjű cég, ami bekebelezi a kicsit. A Microsoft például nem úgy szerezte meg a szoftver piac 90%-át, hogy elkezdett szépen embereket toborozni és újabb és újabb szoftvereket készíteni, egészen addig, amíg ki nem szorította a többiek piaci részesedését. Nem. Egyszerűen felvásárolt minden egyes sikeres szoftver céget, egészen addig, míg az összes konkurenciát meg nem vette és így egyedül nem maradt a piacon. Aki szokott Monpoly-t játszani, az tudja, hogy pontosan így kell monopóliumot építeni!


Egyébként nem vagyok a felvásárlások ellen, úgy általában, és nem vagyok antikapitalista. Egy felvásárlás adott esetben lehet nagyon egészséges a szektorra nézve. Két cég néha egyesülve sokkal hatékonyabban tud működni, mint külön-külön. A probléma csak ott van, hogy régóta nem kapitalizmus van, hanem monopolizmus egy szabad-versenyes álca alatt.
Képzeld el, hogy monopoly-t játszunk és az egyik játékos annyi pénzt nyomtat magának, amennyit csak akar. Ugye nem nehéz elképzelni, hogy előbb vagy utóbb mindenkit fel fog vásárolni, és csak ő marad játékban. Amikor valaki szabadon nyomtatja a pénz, akkor a felvásárlás megszűnik egészséges gazdasági funkciót betölteni. A pénzt nyomtató játékos azt vásárol fel akit akar, és többé nem azért fogja a konkurenciáját felvásárolni, hogy abból profitálhasson, és fokozza a termelés hatékonyságát - ergo nincs szüksége profitra, annyi pénzt nyomtat magának amennyit akar -, hanem azért vásárolja fel, hogy likvidálja ezzel a konkurenciáját.
Szerintem nem kell ezt hosszasan magyarázni. Felvásárolták például az összes magyar cukorgyárat, azért hogy utána ledózerolják őket. Gondold végig ezt az egészet, mert egy egészséges szabad-versenyes piacon ilyesmi nem történhetne meg. Hogy azért vegyenek meg valamit, hogy elpusztíthassák. Ha a játék a profitról szólna, akkor működtetnék tovább a cukorgyárakat, csak legfeljebb jól megemelnék a cukor arát, most, hogy már minden gyár az övék. A tény, hogy ilyesmi megtörténik, jól illusztrálja a piac kartell jellegét, és hogy nincs szabad-verseny.

Szóval a felvásárlás, amikor egy multi vásárol fel, lényegében megsemmisítés, beolvasztás. A felvásárlás a pénzügyi háború egyik fegyvere. A piac monopólium jellegét úgy tartják fenn, hogy felvásárolnak minden hasonló céget. Amikor a monopólium kiépült a szektorban, utána pedig már csak figyelni kell az új, épp befutó cégekre, és ha még időben vásárlod fel őket, akkor még az előtt tönkreteheted őket, mielőtt naggyá nőhetnék magukat.

No de maradjuk a youtube-nál...
Nem azt mondom, hogy a youtube-ot az első pillanattól tönkre akarták tenni. Először csak beolvasztani akarták. A google-nek volt egy videómegosztó szolgáltatása, a "google video", de nem sikerült vele olyan nagy sikereket elérni, a youtube messze felülmúlta nézettségben, nyilván épp  a szociális jellege miatt. A google video-n nem voltak szociális funkciók, csak fel lehetett tölteni a videódat és kész. Amikor tehát látták, hogy a youtube felszálló ágban van, gyorsan ráborítottak annyi pénzt, amennyi szükséges volt, hogy beolvaszthassák magukba, még mielőtt ő maga is multi-vá nőné ki magát.
No de valljuk meg, ki ne adná el a cégét, ha jön egy vevő, és mondjuk a piaci ár tízszeresét ajánlja érte...

Az eredeti terv amúgy szerintem az volt, hogy megtartják a youtube szociális jellegét, mert így az agymosást, ami eddig a televízión keresztül jött, egy egészen új, és még hatékonyabb formába lehetett önteni. Ha felmész a youtube főoldálára, ott mindig fogsz látni ajánlókat ezektől a "híres youtube-os arcoktól", mint a Kassem G vagy a Shane Dawson. Ezek valahogy mindig kapnak helyet a főoldalon, és így biztosítható, hogy minden agyatlan videójuknak többmilliós nézettsége legyen. Ha megnézed a videóikat, persze vannak köztük jópofák, de ami meghatározó motívum, az a sok káromkodás, böfögős-fingós poénok, és a rendszeres nőnek öltözés (ezek a fiúk minden héten kirúzsozzák magukat meg melltartót vesznek fel, stb) Azt hiszem érted, mire akarok kilyukadni, illetve, hogy ők mire akarnak kilyukadni, és miért nyomják őket a főoldalon...

A youtube az agymosáshoz egy olyan felületet ad, ami sokkal kevésbé szabályozott, mint a hagyományos televízió (ezeknek a videóknak a nagy része tévé adásban soha nem mehetne le az obszcenitása miatt). Másrészt pedig ez így egy sokkal közvetlenebb kapcsolatot biztosít a fiatalok felé. A youtube szociális jellege, és ezeknek a videóknak a házi videó jellege ad az egésznek egy olyan feeling-et, mintha barátok között lennél, és a barátaidtól jönne ez a sok leépítő jellegű hatás. Köztudott, hogy a fiatalok a saját kis közösségükre figyelnek a legjobban, a barátaikat sokkal inkább utánozzák, róluk sokkal inkább vesznek át viselkedési mintákat, mint mondjuk tanáraiktól, szüleiktől. Ez tény, kimutatták.
Tehát ha tudsz "kreálni" egy idiótát, és "eladni" a fiataloknak, mintha a barátjuk lenne, az aztán a legideálisabb, ha le akarod építeni a szellemi fejlődésüket. És persze pontosan ezt próbálják megvalósítani a youtube-on keresztül!
A többség azt hiszi, ezek a fiatal, nőnek öltözős srácok egyszemélyes otthoni videó készítők, akik gondoltak egyet, és feltöltögetik a házi videóikat a youtube-ra. Na igen, és épp volt otthon egy ötmillió értékű videokamera, meg egy három fős profi vágóstáb...
tudom,a  Lady Gaga is maga írja a számait a buszon két koncert között...
no, ne legyünk már ennyire naivak!

Oké, szóval a youtube célja, szerény véleményem szerint, az volt, hogy ezt a fajta új agymosást biztosítsa a fiatalok felé. No de az biztos, hogy semmiképpen nem az, amire mi használjuk itt, hogy alternatív információkat osszunk meg.

Shane Dawson
Azonban a dolgok nem mentek teljesen terv szerint. Ez világosan látszik azokból a lépésekből, amik mentén szépen fokozatosan átalakították a youtube-ot.
Az elején például le lehetett hívni, hogy melyik országban kik a legnézettebbek, ezt a lehetőséget már vagy másfél éve elvették, mert szinte minden európai országban az igazságkutatók vezették a listát. Ma már csak a globális listát lehet megnézni, amit persze a Shane Dawson-ok vezetnek (könnyű, ha mindig ők vannak a címplapon...)


Aztán borzasztó sokan ébredtek azáltal, hogy betévedtek a youtube-ra zenei videókat nézni, és a kapcsolódó videók között ott voltak "Jay-Z leleplezése" meg a "Beyonce sátánista!!!" és hasonló című ébresztő videók, amik milliókat vonzottak be.
Mondanom sem kell, ennek sem örültek. Létrehozták ezért a vevo-t, hogy átköltöztessék a zenéket egy kontrollált környezetbe, ahol nem jöhetnek fel ilyen kapcsolódó videók.
Hosszú távon a vevo teljesen le fog válni, a youtube-ot pedig úgy fogják átalakítani, hogy csak Shane Dawson-okat lehessen rajta nézni. Azt tudjátok, hogy a google video-ra már 2009 óta nem lehet videókat feltölteni? Láthatóan nem jött be nekik ez egész video-megosztósdis ötlet, mert az emberek túl nagy számban ébrednek tőle, úgyhogy most inkább megpróbálják vissza leépíteni az egészet.
Persze lehetőleg fokozatosan, hogy ne okozzon túl nagy feltűnést a dolog...

Nem tudom meddig lesz még lehetőség, hogy olyanok, mint mi feltölthessük a videóinkat.
Láthatóan több frontról támadnak minket, a másik fő front a "szerzői jogok" vonal. Az is nagyon hatékony tud lenni, mert ha én például meg akarom mutatni neked, hogyan mosnak agyat a Disney-vel, akkor kell mutatnom egy rövid részletet egy-egy Disney filmből, amire ők rögtön rávethetik magukat, hogy szerzői jogokat sértek, és ezzel lezárhatják a csatornámat, stb...

No de félre a panaszkodással, egyelőre, apróbb zökkenőkkel ugyan, de még működik a feltöltés, úgyhogy még lehet ébresztgetni az embereket. Úgyhogy megyek is és fel is töltök egy csokor új videót...
Apropó, ha itt a blogon sokáig nincs új bejegyzés, akkor azért, mert az új filmen dolgozok. Nézzetek meg itt, hátha épp új anyagot töltöttem fel. (Folyamatosan töltöm fel a részeket, ahogy elkészülnek.)

23 megjegyzés:

 1. Én már tűkön ülök, nagyon várom az új videókat :)
  Csak így tovább!

  VálaszTörlés
 2. Egyedi videókra ott a Vimeo. Azt használtam, amíg a YouTube nem engedélyezte számomra a 15 percnél hosszabb videókat. Most arra tértem át a www.kerecsen.tv esetében.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó kis összevágás.
  Lehet tudni a filmecske alatt futó zene címét?

  VálaszTörlés
 4. Türelmetlenül várom a következő részt.
  A szám címe engem is érdekelne. Nézegettem a run this town átdolgozásokat, de konkrétan ezt nem találtam meg, úgyhogy ha valaki esetleg tudja és bekommenteli annak köszi.

  VálaszTörlés
 5. http://www.youtube.com/watch?v=PEqYItpcdB8
  közben megtaláltam a számot

  VálaszTörlés
 6. Ez illik a bejegyzéshez és a videóhoz:
  http://www.youtube.com/watch?v=iC4T14KALkY
  http://www.youtube.com/watch?v=oCB_maw6mqA
  Vajon miért Fluor a neve? :D

  VálaszTörlés
 7. Hello!

  Dolgoztok új dokumentumfilmen? Terveztek megkérdezni a témában hazai személyeket?

  VálaszTörlés
 8. http://mr-moto-velorex.blogspot.com/2012/02/tanacstalan-szulo-tanacsokat-var-jelige.html

  VálaszTörlés
 9. A háttérzene eredetije: Jay-z ft. Rihanna - Run this town
  Érdemes megnézni a klippjét, találni fogtok benne jónéhány ismerős dolgot... pl. mindenki két botot fog a kezében és piramist formálva emelik a magasba, fő motívum a fáklya, ami az illuminátus mint felvilágosultak egyik szimbóluma, Rihanna továbbra is egy-szemmel preferálja a látást, stb.
  A szöveg is megérdemel egy misét:
  "This is Roc nation, pledge your allegiance" azaz "Ez itt a Roc(kafeller) nemzet, fogadd meg hűséged",
  és vajon mire gondolhat Jay-z a köztudottan Rockefeller és illuminátus őrült, amikor azt mondja:
  "Victory's within a mile, almost there" azaz "A győzelem már egy mérföldön belül van, majdnem ott vagyunk"...

  VálaszTörlés
 10. Hát amióta olvasom a blogot nem tudok az ilyen dolgoktól elvonatkoztatni, például a Mass Effect játék tele van hasonló utalásokkal. Meg a piramisfejű egyszemű szörnyek, akik kiírtják az emberiséget... Majd nézzétek meg, aki tud angolul. http://www.youtube.com/watch?v=Zn21I7YZ-r8

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.youtube.com/watch?v=AV8gidAGeKo&feature=related

   Ez meg meg ott volt mellette a javaslatoknál. Mindig ugyanaz a sztori. :) És még hány ilyen van...
   Mostanában elszaporodtak a 3. világháborús, apokalipszisos, szétrombolt városokban túlélésért küzdős "játékok".
   És filmek...

   Törlés
  2. Nem mondanám, hogy annyira elszaporodtak volna. 10-15 éve is az egyik kedvenc témája volt a játékfejlesztőknek. Ha a filmek oldaláról közelítjük meg, akkor meg a kifejezett fénykorát a nyolcvanas években élte a Poszt-apokaliptikus műfaj.

   Törlés
 11. Na jah, de ebben játékban annyi az utalás, hogy nem kell kikockázni, kiüti a szemedet. EZ például egy az egyben a Monarch-MK Ultra egy az egyben. Hallgasd végig a párbeszédet! Elkpesztő. :O http://www.youtube.com/watch?v=YY30-TYul3w

  VálaszTörlés
 12. "Ha felmész a youtube főoldálára, ott mindig fogsz látni ajánlókat ezektől a "híres youtube-os arcoktól", mint a Kassem G vagy a Shane Dawson. Ezek valahogy mindig kapnak helyet a főoldalon, és így biztosítható, hogy minden agyatlan videójuknak többmilliós nézettsége legye"

  Aki a főoldalon kezdi a böngészést, az meg is érdemli. Ráadásul amióta van "magyar" tecsőd, baromira nem tolnak ilyesmit a képedbe, de elmondhatom azt is, hogy amíg nem hívtad fel erre a figyelmedet, azt sem tudtam, hogy léteznek ezek a díszfaszok.

  "Na igen, és épp volt otthon egy ötmillió értékű videokamera, meg egy három fős profi vágóstáb..."

  Te komolyan ilyen elmaradott vagy technikailag? Manapság egy mobiltelefonnal csinálsz HD videót, amit kis szerencsével már a mobilon meg is tudod vágni. Semmi féle több millás cucc, meg profi stáb nem kell az ilyesmihez manapság. A számítástechnika és a programok fejlődésével manapság már ott tartunk, hogy rajongók fillérekből hoznak össze komoly, profi rövid, vagy rendes 90 perces filmeket, sőt, az ingyenes Blendernek hála, profi CGI animációval is fel tudják turbózni.

  A youtube közösségi része abszolút nem változott meg, csak átalakult, mivel teljesen beledrótozták a Google+-ba.

  VálaszTörlés
 13. hát ja, nem is tudom akkor az ismerősöm miért is nem mobil telefonnal megy lakodalmat filmezni, és már a mobilon össze vágja, és oda nyujtja a kész filmet a memória kártyával eggyütt a résztvevőknek, és elkér 500 eurót érte
  szerinted?
  amugy tényleg ahoz hogy ugy jöjjön ki a dolog ahogy eltervezték, töbszöt át kell venni a jeleneteket, esetleg több kamera szögből, és ez már több kamerát feltételez, amugy egy hasonló karakterisztikájú mobilnak is borsos ára van, (hd minőség, rezgés kiküszöbölés, külső mikrofon csatlakoztatása, stb amugy a rezgés kiküszöbölést csak fényképező gépeken láttam eddig, meg profi kamerákon, mobilon szaggatott lejátszást eredményez
  mivel eltérő megoldást használnak , fényképezőben és kamerában két elektromágnes x-y-z tengelyen tud mozgatni egy fokalizáló lencsét, mig a mobilnál csak a digitális szűrés jöhez szóba, nembeszélve az ebből adódó késleltetésekből, szóval mobillal nem lehet csinálni hirtelen-pillanat képet, csak olyant amit meg lehet ismételni, vagyis például nem tudsz le filmezni vele valós időben egy autóbalesetet ha nemtudsz rólla hogy az pont ott, és pont abba az időben meg fog történni, még ha ott is vagy, csak ha lesed várod, vagy "legyártod a balesetet" :D)

  VálaszTörlés
 14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 15. Régen a Youtube még tűrhetőbb volt,
  nem cenzúrázták a videó zenéjét és
  nem nyomták a te régiódban ezt nem nézheted szöveget plusz jobb oldalt nem akarták kielégíteni a vágyaimat miszerint ha pl megnéztem egy videót egy kocsiról akkor jobboldali 20 videó ajánló random volt és a kabócák párzásától a hogyan alapozzunk kerítést bármi lehetett nekem tetszett is, helyette a googli intelligens szádba ajánló rendszere lett aki másik 20 kocsit mutat tovább lépve megint és megint ördögi körként.
  A googli amúgy is egy félelmetes vállalattá nőtte ki magát, és gyanítanám se-perc szívesen bevezetnének egy személyre szabott kereső és reklám rendszert amennyiben az emberek kapnának valamiféle digitális azonosítót a bőrük alá,hogy azután megformálják a legjobb termelő fogyasztó humán erőforrásokat azáltal hogy mindig a részedre beállított találatokat és reklámokat kapnál.

  VálaszTörlés
 16. http://velvet.hu/sztori/2012/03/03/szazhusszor_szurt_a_furesz-rajongo_orult/
  mire képes a média... :)

  VálaszTörlés
 17. S az milyen, hogy csatorna létrehozásánál három választási lehetőség van a nemre? Gender: Male, Female, Other :)) Azaz nemed: Férfi, Nő, Más (vagy nem az előző kettő)

  Betegek!

  VálaszTörlés
 18. http://index.hu/tudomany/2012/03/22/rejtelyes_zombijarvany_tort_ki_kozep-afrikaban/

  Tesztelnek??

  VálaszTörlés
 19. Most néztem meg az új film új részét, a tudatalatti üzenetekről... hát, őszintén gratulálok, nagyon ütős lett! Kíváncsi vagyok, hova fut ki ez az egész. Mert ha most továbbgondolom, aki ilyen szubliminális üzenetekre kimondottan vadászik, aki gyűjti, elemzi őket, azaz sokszor látja, az majd a vezényszó elhangzásakor is "aktívabb" lesz?! Félelmetesen hangzik.
  De egyben érdekes is nagyon. Talán a következő részekből az is kiderül, hogy ez a sok üzenet és szimbólum, ami mindenhol fellelhető, mire fut ki?
  És az is érdekelne, milyen szubliminális üzeneteket rejtettél el te a videókban, Pirula. :)

  VálaszTörlés
 20. http://www.origo.hu/techbazis/hightech/20120405-szuperszemuvegrol-almodnak-a-google-titkos-tudosai.html

  A digitális kánaán.

  VálaszTörlés