2011. május 24., kedd

Lebuktak a SzeNyoK


Az utóbbi hetekben fény derült egy-két érdekes dologra a legújabb okos-telefonokkal kapcsolatban. Kiderült, hogy nem csak borzasztóan okosak, de mérhetetlenül kiváncsiak is. Az Apple iPhone-járól szivárgott ki először, hogy nem csak hogy folyamatosan figyeli, hogy éppen hol és merre jár tulajdonosa, de ezekből az adatokból utána adatbázist épít, amit később sem töröl le, ráadásul minden egyes másik gépre is átmásol, amivel a kütyüt később szinkronizálják. (cikket lásd itt)
A hír hallatán a naivabb olvasók talán úgy gondolhatták, nyilván valami szoftverhiba történt, amit a következő verzióban biztosan kijavítanak majd, és máris tűkön ülve várták, hogy megvehessék a legújabb modellt, ami még színesebb, még okosabb, és még több gizmo van hozzá.
Nos, az érdekesség az, hogy miután ez a hír szárnyra kapott, a felhasználók úgy döntöttek, kicsit alaposabban szemügyre veszik a többi nagy cég modelljeit is, és arra a megdöbbentő felfedezésre jutottak, hogy bizony nem az iPhone az egyetlen, amelyik ilyesmit művel. Kiderült, hogy az ÖSSZES telefon, mind pontosan ugyanezt csinálja. Ezzel azért már egy kicsit nehezebb lett az egész dolgot egy véletlen szoftverhiba rovására írni. Sorra derültek ki, az Android-ról, majd a Windows Phone 7-ről is, hogy hasonló helymeghatározást végez, követi használója minden egyes lépését, és az adatokat korlálan időre adatbázisaiban eltárolja. (a cikkeket lásd itt illetve itt)

Nos, el kell mondanom, hogy engem is rendkívül megleptek a hírek, viszont egészen más okokból. Az egyáltalán nem lepett meg, hogy a telefonok követték a felhasználóikat. Én azon voltam ledöbbenve, hogy a fájlokat, amikben a nyomkövetési adatok voltak, még csak le sem titkosították, és hogy a jelenlegi modellekben ez mind teljesen hozzáférhető az átlag felhasználó számára is. Bárki belenézhet ezekbe az adatokba, akinek van hozzáférése a telefonhoz, vagy a számítógépekhez, amivel a telefont szinkronizálták. Nos, én azt állítom nektek, hogy EZ, a hozzáférhetőség a szoftverhiba, és hogy a következő verziókban EZT minden bizonnyal ki fogják javítani. Értsd: A mezei felhasználó többé nem lesz képes megnyitni ezeket a fájlokat, de a nyomkövetési, megfigyelési és adatbázis-építő tevékenységet természetesen ugyanúgy fogják végezni továbbra is.
Hogy miért vagyok ebben annyira biztos? Nos, egyszerűen azért, mert ezek a készülékek pontosan erre a célra készültek!
Most biztosan azt mormolod magadban, hogy már megint teljesen megőrültem, hisz mindenki tudja, hogy a mobiltelefonok arra készültek, hogy a trolin ülve fel lehessen hívni az asszonyt, hogy lebbencslevest főzzön vacsorára, meg azért, hogy lehessen szavazni, hogy a héten melyik bohóc essen ki a villából.
Nos. Kedves barátaim, sajnálom, ha ki kell ábrándítsalak titeket, de ezek a készülékek nem ezért készülnek! Mint ahogy a kukac sem azért kerül a horogra, hogy egy kellemes eledellel ajándékozza meg a balatoni keszeget, és hogy merő jó szándékból csillapítsa éhségét. A gyártók persze igyekeznek ezeket a kütyüket érdekes (és néha egyébként egész hasznos) alkalmazásokkal ellátni, mert mégis csak kell valami, amivel rá lehet venni téged, hogy állandóan magaddal hordj egy személyi nyomkövető készüléket. Ha azt mondanák: Itt ez a nyomkövető készülék, lennél kedves mindenhová magaddal cipelni, hogy hallhassuk mit beszélsz, és tudjuk merre jársz? Akkor valószínűleg kevesebben kérnének belőle, mint így, hogy mindenféle hiper-szuper alkalmazásokkal próbálják eladni őket. (És tudja, és tudja!)
Úgyhogy csak annyit tudok mondani, hogy használjátok őket egészséggel, de egy pillanatra ne feledjétek, hogy a hatalmi elit szempontjából azért hordjátok ezeket magatokkal, hogy minden pillanatban lehessen tudni, hogy éppen mit csináltok!

A bankárok legfőbb vágya, hogy előbb vagy utóbb (de lehetőleg előbb) egy mikrochip-et ültethessenek be mindenkinek a bőre alá, ami persze a személyes nyomkövetés legkifinomultabb változata lenne, és egyúttal arra is jó, hogy a készpénzt felváltó digitális, virtuális pénzüket mindenki azon tárolhassa.
Mielőtt azonban erre sor kerülne - vagy akár ezzel párhuzamosan - az egyre okosabb telefonok egy csomó funkciót megvalósíthatnak mindebből. Ha például sikerülne elérni, hogy mindenkinél legyen állandó jelleggel egy mobiltelefon, akkor a chip-re végeredményben nem is lenne szükség. Az csak annyiban lenne jobb megoldás, hogy azt nem lehet "véletlenül" otthon felejteni, mindig garantáltan nálad lenne, hiszen teljesen beléd lenne operálva.
Ha nyitott szemmel jársz, egészen jól látszanak a törekvések arra, hogy minél kevésbé lehessen megkerülni, hogy legyen nálad mobiltelefon, és próbálnak rászoktatni arra is, hogy a pénzügyi tranzakcióidat is lehetőleg a mobiltelefonod segítségével végezd (parkolás, autópálya matrica, adakozás SMS-sel, stb). Mostanság a Google Youtube fiókom is egyre gyakrabban cseszeget, hogy adjam meg neki a mobiltelefonszámomat, amit természetesen nagyon nem szeretnék neki megadni, de már szinte látom magam előtt a napot, amikor nem fog többé engedni belépnem, ha nem kötöm az orrára a mobiltelefonszámomat. No, persze azt állítja, hogy ez igazából nekem lesz marha jó dolog, mert így ha netán nem tudnám fejben tartani a nyolcbetűs jelszómat, akkor azt el fogja majd tudni küldeni nekem akár SMS-ben is, de persze ez megint csak "bikaürülék", ahogy az angolszász fogalmaz, mert valójában azért kell neki, hogy megtudhassa a személyi azonosságomat és onnantól kezdve, bármikor, akár a pontos helyemet is meghatározhassa. A google mindent és mindenkit látni akar!

Minden bizonnyal vannak, akik még most is erősen kételkednek a szavaimban. Nekik a következő elmetornát javasolnám. Adjanak nekem választ a következő, igencsak egyszerűnek tűnő kérdésemre: Miért van minden mobiltelefonban kamera? Akinek van rá értelmes magyarázata, az kérem feltétlenül írja meg nekem, mondjuk ide, a megjegyzés rovatba. Figyelem! A válaszban azt kérem megindokolni, hogy miért van MINDEN telefonban kamera. Az nem helyes válasz, hogy: az egy nagyon hasznos dolog, mert ha van, akkor lehet a telefonnal MMS-t küldeni, mert az csak arra ad választ, hogy miért jó dolog az, ha egyes telefonokba raknak kamerát. Az én kérdésem inkább arra irányul, miért nem tudok olyan telefont venni, amiben nincs kamera? Olyat tudok venni, amiben nincs GPS, de olyat nem, amiben nincs kamera. Hiába mondanám, hogy nincs rá semmi szükségem, és adjanak egy olyat, ami mondjuk kétezer forinttal olcsóbb, de nincs benne kamera, meg hogy nem akarok olyasmiért fizetni, amire nincs szükségem.
Nos, amíg nem ad nekem erre valaki egy elfogadható választ, kénytelen vagyok feltételezni, hogy arra a kamerára sem elsősorban nekem van szükségem. Persze én is használhatom erre-arra, de elsősorban nem azért van ott, hogy az én számomra biztosítson funkciókat. Ha így lenne, akkor opcionális lenne, nem pedig kötelező.
Ezek után, ha eddig még nem tetted volna meg, mindenképpen töprengj el egy kicsit azon is, hogy mennyire érdekes egybeesés, hogy ha az iPhone szót kimondod angolul, az azt jelenti szem-telefon! Nem kezd egész érdekes lenni a dolog?


De nem ez az egyetlen "különös egybeesés". Ezen a képen a 2001: Űrodüsszeia című film két főszereplője látható: Dave, a legénység egyik tagja és HAL 9000, a szuper-intelligens számítógép, egy függőleges, téglalap alakú dolog a műszerfaluk közepén. A HAL 9000, Stanley Kubrick korszakalkotó sci-fi-jében, egy szuper-komputer, amelynek az az egyik dolga, hogy folyamatosan figyelje a legénység minden mozdulatát. Az a vörösesen világító lencse lenne a "szeme" neki. Amikor a film során rájön, hogy az asztronauták gyanakszanak rá, végül úgy dönt, hogy mindenkit elpusztít a fedélzeten. Hogy sikerül-e neki, azt most nem lövöm le, hátha megnézitek. (link)
Csak én látok erős hasonlatosságot a mobiltelefonom hátlapja, és a között, ahogyan Kubrick ábrázolja azt technológiai vívmányt, amely nyomon követi a fedélzeten tartózkodó emberek minden mozdulatát?
Szóval ez egy kis gondolkodni való nektek, amíg a legújabb SzeNyoK megjelenésére vártok (majd elfelejtettem, SzeNyoK = Személyi Nyomkövető Készülék, saját rövödítés). Aki átlát Kubrick metaforáin (mint pl. itt az űrutazás, ami természetesen egy metafora az emberiség "útjára") az nagyon mély dolgokat érthet meg a filmjeiből. Olyannyira, hogy utolsó filmje egyenesen az életébe került.

26 megjegyzés:

  1. Ez csak az ilyen legújabb telefonokra igaz ?
    Nekem van egy "régi" (4-5 éves) Sony Ericcson Z530i tipusu telefonom. Ebbe is van nyomkövető ?

    VálaszTörlés
  2. A film egyik érdekessége, hogy a 2001-es megjelölés ellenére (amikor már elterjedtek a mobilok) a film maga 1968-ban készült (amikor még státuszszimbólum volt egy vezetékes telefon).
    Egyébként Arthur C. Clarke írta, 1966-68 táján.

    VálaszTörlés
  3. Nekem egy Nokia C1-02 van, és nincs benne kamera (ezen problémák elkerülésére)
    A laptopokban, és már az asztali gépekben, monitorokban is egyre gyakoribb a kamera.
    Mellesleg az már feltűnt, hogy ezek a cégek (google, apple, microsoft, facebook, twitter) mind-mind amerikai cégek, mindegyiket két emberke kezdte egy garázsban, és mindegyik rengeteg profitot termel (én ezt sem hiszem el).
    Ezeket a cégeket pénzelik, mindegy hogy hasznot hoz-e, mert a valódi tulajdonosoknak a hatalom, az információ kell, nem pedig a pénz, mivel azt korlátlanul gyártják.

    VálaszTörlés
  4. Jól látod. Az a két ember csak fedősztori. Mindegyiket a titkosszolgálat hozta létre és az üzemelteti. Pár millió dollárért könnyű találni két embert, aki eljátssza, hogy ő viszi a céget. Bill Gates kivétel, ő személyesen is magas rangú illuminátus.

    VálaszTörlés
  5. "Bill Gates kivétel, ő személyesen is magas rangú illuminátus."

    Nem véletlenül pénzeli az eugenika tudományát az alapítványain keresztül. És mintha a népességcsökkentéshez is volna némi köze.

    VálaszTörlés
  6. Egyenlőre hozzálehet jutni új telefonhoz amiben se gps se kamera én fél éve vettem egy butácska nokiát, de mint az Én, a Robot ba szar ha felülkerekedik rajtad a zenelejátszó és a hagymapucoló robot :)

    VálaszTörlés
  7. "tudok olyan telefont venni, amiben nincs kamera?"

    Mert kell minimál funkció, hogy megérje neked az 1000 FT-ot például. Ezért kamera, meg Wap, meg mindent bele raknak, hogy a pénzedért ne csak smst, meg telefonálást kapj. Mert úgy a telefon kb. 1FT lenne.

    VálaszTörlés
  8. minden telefonba van nyomkövető vagy csak az i-Phoneba?

    VálaszTörlés
  9. Szerinted hogy tudna kicsörögni nálad, ha nem tudná hol vagy? Persze, hogy nyomkövető. Az a működése. A kérdés inkább az, kinek adja még oda a szolgáltató az adatokat...

    VálaszTörlés
  10. jól van nem kell a fejemet leszedni én se tudhatok mindent,utálom a mobilt:((

    VálaszTörlés
  11. Nem volt szándékomban a fejedet leszedni. ;)

    VálaszTörlés
  12. A kamerás kérdésre adnék válasz, talán eltrafáltam. Ha kicsit néztek aktuális sorozatokat, (pl.: NCIS LA), abban volt olyan jelenet, hogy távolról aktiválták a telefonban a kamerát és a minkrofont, és így figyeltek meg embereket. Ez itt csak fikció, de a valóságban is simán megoldják. Egyik ismerősöm mondta, és egyet értek vele, hogy nincs olyan, hogy lehetetlen.

    VálaszTörlés
  13. Ez a Google kép, nagyon hasonlít a Gyűrűk ura filmben ,levő szemhez, annak ilyen volt a formája.
    Amiket a filmekben megvalósítanak, azok már valójában létező dolgok.Pl.: a Predator láthatatlan ruházata,már létező technológia volt,csak ha mozgásban akkor látható valamennyire,de mozdulatlanul beleolvad a környezetbe teljes mértékben.Gondolom a Black Ops osztagait és a későbbi Katonai elnyomó katonai egységeiket majd ezekkel szerelik fel.Az F-117 Night Hawk-ban akkora számítógép van, mint a számítógépeket fejlesztő cégekben összesen , ha ezt kimondom akkor közel állok a valósághoz.Nem beszélve arról, hogy mire képes egy ilyen repülőgép a megfigyelés terén,ha egy "egyszerű" távcsövük arra képes,hogy kilométerekre lefordítja és kihangosítja a beszédet a használójának.Elképzelem a nem is olyan távoli jövőben, ilyen gépek fogják pásztázni az eget,minden lépésünket a "Super High way-en" rögzítve a Börtön Bolygó agromerációban.Többnyire UFO-tech-et használnak, ha lehet így nevezni,mivel ha az UFO-k mi magunk vagyunk a jövőből ugyebár....vagy még sem?

    VálaszTörlés
  14. Ezt a filmet én is láttam és hector volt a neve a számítógépnek, aki a végén egyesült a gazdájával :cyborg lett.Nekem is C1 van és van kamera, sajna én ráfizettem 5000Ft-ot, mert abba lehet tenni memó kártyát,de már megbántam :((,ugyanis lehet sosem fogok belerakni.Erről is a pr tehet az emberbe belebeszélik a reklámok, pedig semmi szüksége rá.Lehet kapni kamera nélkülit is az 5000F-tal volt olcsóbb és tartalmaz kis lámpát, ami sokkal hasznosabb dolog.Bill Gates egyik felszólalásán elmondta,hogy ha sikeres lesz a kemény munkájuk,sikerül 1-2milliárd emberrel lecsökkenteni a népességet az elkövetkező években és ezt így kimerte mondani, döbbenet :O:(((.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is az a döbbenet, hogy Gates ezt kimondta, hanem hogy még meg is tapsolták az ott ülők...

      Törlés
  15. Szeretnék válaszolni a feltett kérdésre: A legtöbb ember a hozzá közelállókat (barátok, családtagok) előszeretettel fotózgatja. Tettek a mobilokba még képes telefonkönyv funkciót is, ami erősen késztet arra, hogy fotókat készíts az ismerőseidről, ha alaphelyzetben nem is szoktál. Így az ismerősi körödet megismerhetik arcról, ha megnézik ezeket a képeket. Nem is beszélve a többi dologról, mint a helyek vagy tárgyak amiket lefotózol. Ezek is sokat elárulhatnak.

    Ennél nagyobb röhej már csak az, ahogy a tömegmegosztó portálokon szó szerint "kérdezz-felelek"-et játszanak veled az adatlapodon belüli rubrikákban. Nem tudom észrevette e már valaki. (Miket olvasol? Milyen sorozatokat nézel? Mi a kedvenc színed? Mi a vallásod/életfilozófiád?) Így könnyen rábírnak, hogy komplett személyleírást nyújts be magadról önként és dalolva, ami teljesen publikus, tehát még feltörni sem kell semmit, hogy megtudják!

    VálaszTörlés
  16. Gaben0000 egyetértek.Nem rég a Sony keresett meg engem egy kérdő ívvel,nem is tudtam mire vélni, olyan részletesen kikérdezett, ami felkeltette a gyanakvást bennem.Annyira részletesen belement a személyes dolgaimba.

    VálaszTörlés
  17. Én sosem válaszolok igazat az ilyen kérdésekre :-)

    Figyi, az teljesen egyértelmű, hogy már most képesek mindenhová követni és mindent tudnak rólunk. Nem is kérdéses.
    És nem tudjuk őket kijátszani azzal, ha nincs bankkártyánk vagy mobiltelefonunk, nem csatlakozunk a netre. Mindenhol vannak térfigyelő kamerák, csak egy jó szoftvert kell írni és követni tudnak azon is.
    Szerintem nyugodtan vegyetek kamerás mobilt, nem oszt, nem szoroz..

    A nyugtalanító kérdés ami évek óta motoszkál bennem: MIKOR ÁLLÍTANAK LE?
    Mikor jön el az idő, hogy be is vetik ellenünk?
    A megfigyelés egy dolog, de ha semmit sem tesznek, úgy "nem sok értelme" van. Nyilván egyszer csak elkezdődik, és akkor nem menekülhetünk.
    Remélem nem a mi fajtánknak készülnek a koncentrációs táborok (bár lehet hogy jobban érezném magam a társaságban mint itt, a birkákkal körülvéve :-))

    VálaszTörlés
  18. A legújabb iPhone 4S-nek van egy új funkciója: Siri. Ez egy személyi asszisztens, akivel "beszélgethetsz". Alapból női hanggal érkezik, de kiadtak egy férfi hangot is és elnevezték HAL-nak. Vicces: http://www.youtube.com/watch?v=RwHBijvmAiQ
    A HAL-ról szóló képet és az iPhone kijelző képét érdemes összevetni: http://www.apple.com/iphone/features/siri.html
    Szóval ebbe az irányba haladunk...

    VálaszTörlés
  19. Van egy App...., fúúúú, nem tudom, hogy phon-ra, vagy droid-ra, de a lényege az, hogy ha ellopják a mobilod, akkor megtalálja(!!!!!!)
    Tuti képes rá app nélkül is!
    A másik pedig, hogy az autókban is olyan számítógép van, hogy szerintem tuti van benne nyomkövető.

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok eloszor irok.. Szeretlek olvasni Titeket, a kommenteket is nm csak a cikkeket. En hiteles olvasoja vagyok a Bibblianak is, es tudjatok annyira kezenfekvo, hogy az apokaliptikus idok ajtajaban vagyunk. Mindannyian egy elkovetkezendo rosszrol irtok...a Bibblia is. Abbol a rosszbol csak is a megteres utjan lehet kikerulni, bar rengeteg martirhivorol is ir a Bibblia. En azt ajanlom mivel okosan kutatjatok a dolgokat kutassatok a megteres utjat is. A megterest nm egy vallasos elet fogja kovetni, hanem Jezus Krisztus szemelyes jelenlete, felelmek es szorongasok nelkul. Ti segitseg voltatok az elet kesze kusza szinpada moge latni, de nektek is vn valami amit meg kell hogy lassatok, ismerjetek. Isten vezessen ezen az uton Titeket. Sok sikert! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép gondolatok!
      Én is rátalátam erre az útra:)

      Törlés
  21. Tudod, mikor nem voltak ezek a nagyon modern telefonok, csak ilyen kis kamerátlan mobil létezett. Bevezették azt, hogy egy idő után csak olyat gyártottak, ami fél-1 évig tart setleg 2-ig és lekell cserélned érintősre (kamerás) mert mer nem gyártanak régit.
    Egy ismerősöm pont ilyen telefonokat gyárt...

    VálaszTörlés
  22. és az a legjobb hogy már elöl-hátul van kamera :-)

    VálaszTörlés
  23. Példák mozifilmekre, amelyek a kütyüket / technikát próbálják közelebb vinni a nézők szívéhez; vagy amelyek után egy kamerás mobil láttán megkönnyebbülten felsóhajthatunk, hogy "csak ennyi"
    - A Nő (Her)
    - Ex Machina
    - Transcendence

    Megjegyzés: Batman is mobilhálózat segítségével (lehallgatással) figyeltette, kereste és találta meg Jokert. A lista bővíthető :)

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok!
    Bár a youtubeon az összes videót láttam, mindegyik csatornán, de most értem csak ide.
    Nem is figyeltem, hogy blog is van!
    De ami késik az nem múlik.
    Jó dolgokat írsz/írtok, kb. Ugyanazokat mint a videókban!
    De pl.a chemtrailel, a haarpal, a fluoriddal, a sóval-paprikával és úgy az élelmiszerekkel miért nem foglalkoztok??!
    Az nrm fér bele az igazságba, vagy azt hiszed/hiszitek hogy ezek már nem létező folgok?!
    Érdekes, hogy mennyire félvállról veszi mindenki a chemtrailt, hihetetlen, pedig '65-'70 óta folyamatosan mérgeznek minket!
    Most is mikor e sorokat írom a szemem ég és viszket, fáj a fejem stb. Nem régen voltam lent a kutyámmal sétálni, és érzem is a "jótékony" hatást!
    Megfigyeltem többször, hogy hajnalban 4-5kór már csíkozzák az eget, és ez egész estig tart, aztán érdekes módon a napsütés helyett hirtelen borus esős idő jön mindig, és úgy érzem magam mint akit kimostak!
    Nem dohányzom, nem iszom szinte semmilyen alkoholos italt, szóval aki nem hiszi az járjon utánna!!!
    Szerintem ez(ek) is hozzá tartoznak a nagy igazsághóz, nem csak a háttérhatalom!
    Tisztelettel Billy Louise

    VálaszTörlés